Що таке новий коронавірус?

      Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

    Новий коронавірус - це передусім зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002-2003 роках викликав спалахи гострого распітораторного сидрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричиняв близькосхідний респіраторний синдром.

   Вірус 2019-nCoV вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.

    Тоді більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком в м. Ухань. На цьому ринку продають продукти, тварин тощо.  Проте на сьогодні вірус передається  повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.

     Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями.  

    Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

    Найпоширеніши симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.

Як довго вірус живе на поверхнях?

   За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей

Медичними питаннями в дитячому садочку "Соняшник" займається медична сестра.

Медична медсестра контролює санітарно-епідемічний режим у дитячому садку, а також стежить за дотриманням режиму дня, харчуванням дітей, правильним проведенням ранкової гімнастики, фізкультурних занять та прогулянок . Організовує заходи по загартуванню дітей і бере участь в організації оздоровчих заходів. Веде щоденний облік дітей, відсутніх через хворобу. Крім того, медсестра проводить зважування, антропометричні вимірювання дітей, стежить за профілактичними щепленнями. Контролює санітарний стан усіх приміщень закладу та обладнання.

 

  Також медсестра складає  щоденне меню і стежить за якістю приготування їжі. Стежить за виконанням графіка отримання їжі групи .

 

Профілактика дитячих шкірних хвороб

У першу чергу, необхідно дотримання всіх правил гігієни житла, тіла й одягу. Також потрібно правильне харчування з достатньою кількістю вітамінів, правильний режим. Як тільки ви виявили у одного з дітей шкірне захворювання, постарайтеся виключити спільне користування дітей одягом, іграшками, посудом і т.д. Більшість гнійничкових, грибкових і вірусних захворювань заразні і легко передаються від хворих дітей або тварин. Часто шкірні захворювання викликаються алергенами - харчовими, ароматами, медикаментами. Їх необхідно вчасно виявити. Шкіра дітей легко забруднюється, особливо під час гри на вулиці, дачній ділянці. Мікроби з пилу і бруду легко проникають в дитячу шкіру. Чим рідше вона пошкоджується і забруднюється, тим рідше виникає такий різновид шкірних захворювань, як гнійничкові. При грибкових захворюваннях (це трихофітія, або стригучий лишай, а також опік) хворої дитини потрібно негайно ізолювати від контакту з іншими дітьми і показати лікареві. Видужалий дитини пускають у дитячий колектив тільки після того, як він пройде триразовий аналіз на грибок. Ізолюють від оточуючих і хворого на коросту. Для попередження корости потрібно стежити за здоров’ям домашніх собак і кішок, які можуть переносити захворювання. Обов’язково потрібно дотримуватися гігієни ліжку, одягу, іграшок - у всіх них може «оселитися» коростяний кліщ. Профілактика дитячих хвороб зміцнить здоров’я Вашого малюка та подарує радість життя та спілкування. Будьте здорові!

 

Як зміцнити імунітет

Харчуйтеся так, щоб поповнювати запаси eнepгіі і відновлювати сили.
Від того, як ви харчуєтеся та п'єте у сезон холодної погоди також залежить стан вашого здоров'я та імунітету.
Правильне харчування допомагає регулювати температуру тіла та забезпечує достатню кількість eнергіі для працюючих м'язів.
Тому харчування повинно бути таким, щоб eнергіі утворювалося більше, оскільки в холодну погоду обмін речовин підвищується, і для зігрівання та зволоження повітря витрачається більше енергії, ніж при звичайній температурі.

Збільшити вживання білкової їжі.

 




 

Оскільки клітини імунної системи мають білкову структуру, нео6ходімо вживати щодня достатню кількість якісного білку, тобто такого, в якому є всі незамінні амінокислоти.
Це в першу чергу, білки тваринного походження: яйця, сир, молочні продукти, нежирне м'ясо та птиця, риба, у тому числі, жирна морська, та рослинного - квасоля, горох.
Що стосується вуглеводів, які є джерелом швидкої eнергіі, то перевагу слід надавати так званим складним, тобто тим, які засвоюються поступово: свіжі овочі, фрукти, хліб з цілісного зерна.
А прості вуглеводи, такі, як білий цукор, вироби з білого борошна, потрібно максимально обмежити, а ще краще - зовсім не вживати, оскільки нічого, крім порожніх калорій, вони не дають.
Hі в якому разі не треба забувати про корисні натуральних жирах, які забезпечують організм тривалої енергією: тварини - молочні продукти, м'ясо, сало, жирна морська риба та рослинні - олії (оливкова, лляна, рапсова) і різноманітні горіхи та насіння. Продукти харчування, які перенасичені шкідливими транс-жирами та сіллю, такі як чіпси, сухарики, готові кондитерські вироби, особливо з кремом, вживати не варто.
Не починайте свій день без повноцінного сніданку.
Сніданок "запускає" весь денний обмін речовин і тому пропускати його ні в якому разі не слід. Ідеальний сніданок: 2 зварених яйця з пучком зелені, бутерброд з цільнозернового або хліба з висівками, 2 шматочки сиру, жменя волоських горіхів та чашка кави з молоком.
Обідайте гарячої і білковою їжею. В обід дуже важливо не є всухом'ятку, а спожити гарячий суп та м'ясо чи рибу й овочі.
Вечерею можуть бути шматок м'яса, салат з капусти та цибулі, та 1 зубчик часнику.
Використовуйте енергетичні властивості курячого бульйону. Бульйон - це джерело незамінних амінокислот, які необхідні для відновлення організму, він дає енергію та відновлює сили.